top of page

5 produktplasseringer som ikke er produktplasseringer: Heimebane

Kall det gjerne en yrkesskade, men vi klarer ikke å slutte å legge merke til produkter og merker som dukker opp på skjermen, uavhengig om de har betalt for å være der eller ei. I det siste har vi fulgt med på NRK-serien Heimebane, og i dette innlegget kårer vi de beste produktplasseringene som ikke er produktplasseringer fra serien. Trykk her for å lese om ikke-plasseringer i SKAM.

For de uinnvidde; Helena Mikkelsen (spilt av Ane Dahl Torp) får trenerjobb på herrelaget Varg IL som nylig har rykket opp til Eliteserien. Hun tar med seg datteren sin og flytter til Ulsteinvik, hvor hun kjapt oppdager at både assistenttreneren Ellingsen (spilt av John Carew), supportklanen Villmennene, og klubbens hovedsponsor, styrelederen Tangsrud (spilt av Bjarte Hjelmeland), ønsker henne vekk. Serien tar opp en rekke viktige og aktuelle temaer, som likestilling, trakassering og mental helse, og treffer langt flere enn bare fotballinteresserte. Sist helg vant den også Gullruten for Beste Dramaserie, i tillegg til beste kvinnelige skuespiller (Ane Dahl Torp) og beste mannlige skuespiller (Axel Bøyum).

Bare så det er sagt; serier som går på NRK er helt fri for betalte produktplasseringer, men det skal godt gjøres å komme utenom eksponeringer av gjenkjennbare produkter, logoer, bilmerker og lignende, ettersom serien er satt til nåtid. Det hadde vært kunstig om karakterene ikke må forholde seg til kontemporære merkevarer. Hadde Heimebane vært en film, eller gått på en annen kanal enn NRK, er det meget mulig at merkevarer og annonsører hadde vært interessert å være tilknyttet Mikkelsen, Elilngsen, Brattskjær og Austnes. Fotball er verdens største sport, og viden kjent for å tiltrekke seg sponsorer.

Over til poenget; Her er vår uoffisielle kåring over merkevarer som kom godt ut av Heimebanes første sesong:

5. Ulsteinvik

På femteplass kommer Ulsteinvik, byen hvor Heimebane er spilt inn. Kan dette klassifisere som produktplassering lurer du sikkert på? Ja, men når det handler om steder kaller det for en stedsplassering. Bildene av byene og den omliggende naturen er mange og idylliske, og vi er sikre på at Ulsteinvik i lang tid kommer til å bli positivt forbundet med serien.

F

4. Porsche

John Carews karakter Michael Ellingsen, en tilbakevendt utelandsproff med trenerambisjoner, har ordnet seg en lukrativ avtale med Varg IL. Det at Ellingsen kjører Porsche er både troverdig og karakterunderbyggende, og bilen får plenty med skjermtid. Spesielt fine er scenene hvor Brattskjær (spilt av Rolf Kristian Larsen) har behov for å låne bilen for å rekke en fødsel, og den hvor Michael er ute å kjører kun iført morgenkåpe og slippers.

3. Solo

Episode 8 – Straffeskytarane dukker Solo opp i hele tre scener. Først introduserer Mons (spilt av Nader Khademi) den nyinnkjøpte spissen Mario for den gule brusen og omtaler den som «our national drink». Litt senere ser vi Adrian og Camilla på date, hvor han har satt frem en flaske Solo på stuebordet, og etter det ser vi Ellingsen nyte den gule brusen i sin egen stue. God og gjennomgående ikke-plassering av Solo der altså!

2. Power / Krups

En av våre favorittkarakterer fra serien er Mons (spilt av Nader Khademi). Mons er munnrapp og sjarmerende, og har stått for noen av seriens morsomste øyeblikk. Som for eksempel når vi ser han tar med seg sitt defekte toastjern til Oslo og stikker innom Power for å høre om de kan hjelpe han. På Power blir han møtt av en superhyggelig og serviceinnstilt ansatt, som ikke bare gir han et helt nytt toastjern av merket Krups, men som også deler hans begeistring for ostesmørbrød!

1. Nike

Nike får enormt mye fin eksponering gjennom å være draktleverandøren til Varg IL. Her er det ikke snakk om at kun hovedkaraktereren bruker merket, eller bare noen av birollene – her bruker alle klær fra Nike! Trenere, spillere, supportere, klubbledelse – samtlige karakterer man blir glad i kan ses iført en Nike-trøye i løpet av sesongen. I tillegg er Nike-bruken troverdig, da Nike i virkeligheten leverer drakter til vestlandslagene Bergen og Molde.

Har du flere eksempler på produkteplasseringer som ikke er produktplasseringer fra Heimebane? Er det andre TV-serier på NRK vi burde sjekke ut? Send oss en mail da vel!

-

Alle foto i dette innlegget er hentet fra NRK.

/ Recent Posts
/ Search By Tags
bottom of page